High tech hírek

Elindult az 5G-s hálózat Budapesten

5G hálózat

Elindította 5G-s kereskedelmi hálózatát Budapesten és a Duna mentén a Vodafone.

Magyarország első kereskedelmi kültéri 5G hálózata először Budapest belső kerületeiben és a Duna mentén érhető el, az arra alkalmas mobilkészülékek segítségével. Az 5G-s hálózat kizárólag az arra alkalmas eszközzel és tarifával használható. A Vodafone-nál jelenleg elérhető készülékek a Huawei Mate 20X és az LG V50-es mobiltelefonok lépesek erre.

Magyarország már eddig is az élvonalban volt a 4G-s hálózatával, A Vodafone-nak köszönhetően az 5G-s hálózattal ez tovább erősödik. Elméleti letöltési sebessége 1,4 Gbps. Viszont ennek a hálózatnak nem kifejezetten a letöltési sebessége a nagy előnye.

5G hálózat

5G hálózat

Az 5G-s hálózat előnyei:

Az 5G hálózat a jelenleg használt legmodernebb 4G vagy LTE hálózatoknál jóval gyorsabb. Akár 10 Gbps maximális letöltési sebesség és akár 10 ezredmásodperc alatti késleltetés (latency) is elérhető. Sokkal több felhasználót tud nagyobb sebességgel kiszolgálni egy időben.

Miért jó a gyors válaszidő?

Ezt elsősorban nem a lakossági felhasználók fogják kihasználni, főleg technológiai jelentősége van. Vegyük például a távsebészetet, ahol a világ bármely pontjáról lehet távvezérelni egy sebészrobotot. Itt elengedhetetlen az azonnali, real time végrehajtás, a műtő orvosnak valós időben kell látnia a robot mozdulatait, annak valós időben kell fogadnia az orvos “utasításait”. Vagy pl.: az önvezető autók fejlődésének kulcsfontosságú része, hogy gyorsan tudjanak kommunikálni egymással, környezetükkel, így lesznek egyre biztonságosabbak.

A virtuális valóságban is nagy szerepe van. A 4G-s hálózaton egy online játék, (pl. pingpong) eléggé nehézkes, élvezhetetlen, mivel a két fél között olyan lassan terjed az információ, hogy azt az emberi reakcióidőt is figyelembe véve szinte lehetetlen eltalálni a labdát. Egészen más a helyzet az 5G-s hálózaton. Az információk (jelen esetben a labda mozgása) ezredmásodpercek alatt jut el egyik féltől a másikig, így már sokkal élvezhetőbb a játék is. De hogy nézzünk egy hasznos példát is, a felhő alapú real time fordítók erre kiváló példa. Két teljesen idegen nyelvű ember az arra alkalmas mobil eszközeikkel  folyamatosan tudnak beszélgetni egymással, nem kell arra várni, amíg a hálózaton lévő szerver válaszol. Ez egy pillanat alatt megtörténik.

Views: 1973