Érdekességek, High tech hírek, Mobiltelefon, okostelefon hírek

Mi az a VPN? Mire jó? VPN a gyakorlatban

vpn magánhálózat

Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mi az a VPN, miért előnyös és hogyan használd.

A VPN (Virtual Private Network) egy olyan szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy az interneten biztonságosan és titkosítva kommunikáljunk azáltal, hogy egy virtuális hálózatot hoz létre a számítógépek, telefonok vagy más eszközök között.

A szolgáltatás segítségével az internetkapcsolatunkat egy másik helyre irányíthatjuk, például egy másik országba, hogy elkerüljük az internetes szolgáltatók vagy mások általi megfigyelést,  az internetes forgalmunkat titkosítva továbbítjuk, így kikerülve a hackereket vagy másokat adataink ellopásának védelme érdekében.

A VPN széles körben hasznos az internetes szabadság, a személyes adatok védelme és a biztonságos adatkapcsolat biztosítása érdekében.

Először is szeretném tudatni Veled, hogy nem vagyok egy profi cikkíró. Nem vagyok VPN szakértő. Viszont én minden nap kihasználom a saját VPN-em által nyújtott lehetőségeket. Igen, a sajátom. Ennek nagyon fontos szerepe van. Vásárolhatsz biztonságosnak mondott VPN szolgáltatást, vagy ami még rosszabb, regisztrálhatsz ingyenes verziót is. Mi a baj a vásárolt VPN szolgáltatással? Hát főleg a biztonság. Én biztosan nem bíznám rá az adataimat egy harmadik fél által nyújtott szolgáltatásra. De hogy ezt alátámasszam, itt egy pár soros hivatalos leírást találhatsz a wikipedia-n. Csak idézem: “az adatforgalom részleteit a VPN-szolgáltató látja”. Szerintem ez mindent elárul. Tehát ebből kifolyólag az ingyenes verzióról ne is beszéljünk. Mellékesen megjegyzem, hogy van ott egy “lassabb internetelérés” is a hátrányok között, de azt kell mondanom, hogy szerintem a mai internetkapcsolat sebessége mellett, egy saját VPN elérése ma már nem jelent érzékelhetően lassabb internetezést.

Itt most a hétköznapi emberek számára írom le, hogy mi az a VPN. Ebben a cikkben nem részletezem a technikai megoldásokat, mert ez nem a megvalósításáról, programozásáról szól. Azt egy másik cikkben egyszer közzéteszem.

Na de mi az a VPN?

“A virtuális magánhálózat (angolul: virtual private network, röviden: VPN) egy nyilvános hálózaton keresztül kiterjeszti a helyi hálózatot.” Mondja a wikipedia. Mit is jelent ez a valóságban? Bárhol vagy ezen a Föld nevű kis bolygócskán, ahol van bármilyen internet elérésed bármilyen arra alkalmas eszközön, akkor egy titkosított hálózaton keresztül eléred az otthoni eszközeidet. Igen, bárhol nyaralsz, és találsz egy “Free wifi” táblácskával ellátott, mondjuk vendéglátó helyet, akkor ugyebár azt rögtön kihasználod és már azonnal küldözgeted pl. Facebookon a képeket, hogy itt voltunk, meg ezt láttuk. Ugye ismerős a helyzet? De a mai világban okos dolog ez? Miből gondoljuk, hogy egy ingyenes internet hálózat biztonságos? Azokat az adatokat bárki láthatja. Még akkor sem lehetünk biztonságban, ha ezt az ingyenes wifi-t a szálláshely biztosítja.

Akkor mi a megoldás? Hát a VPN. Ami saját. Amit a saját otthoni lakásunkban egy kis mikroszámítógép, vagy esetleg egy spéci router biztosít.

Raspberry pi 4 mikroszámítógép

Raspberry pi 4 mikroszámítógép

Így lesz egy saját VPN szervered! Ezért nem kell regisztrálni, nem kell havidíjat fizetni, nem látja harmadik szolgáltató és nagyon biztonságos. A biztonságos kapcsolatot maga a VPN titkosítása biztosítja, így akár egy banki átutalást is indíthatsz “Free Wifi” hálózatról. Főleg, ha olyan routerünk van, mint a Mikrotik programozható routere, amin akár egy vállalati biztonsági szintű tűzfal is beállítható. De erről is majd egy másik cikkben.

Mi az a VPN? Mire jó? VPN a gyakorlatban - High Tech hírek
Forrás: Mikrotik

És akkor most magyarul

Mire használhatod a VPN-t?

VPN a gyakorlatban

Szóval fentebb írtam, hogy bárhonnan elérheted az otthoni eszközeidet. Mit is jelent ez?

Pl. van otthon egy nyomtatód. Nyilván van olyan alkalmazásod a mobiltelefonodon, vagy a laptopodon, számítógépeden, amivel egy dokumentumot vagy fényképet ki szoktál nyomtatni. Na most azt képzeld el, hogy bárhol vagy, interneteléréssel, haza tudsz nyomtatni amit csak szeretnél, külön fizetett szolgáltatás, beállítás vagy szoftver nélkül. (természetesen a VPN eléréséhez kell egy alkalmazás, én az OpenVPN-t használom, ami ingyenes, de ez nem befolyásolja a saját VPN hálózatod biztonságát)

De tételezzük fel, hogy Te a munkád miatt konferenciákra jársz, távol vagy a munkahelyedtől, de egy nagyon fontos dokumentum kellene az irodádban lévő számítógépedről. A VPN-el ez sem akadály. Ugyanúgy, mint a nyomtatás esetében, nagyon egyszerűen, mintha az irodai számítógéped előtt ülnél, megnyitod a kérdéses dokumentumot, vagy le is töltheted, megoszthatod. Ugyanúgy jelenik meg a távoli számítógépen, mintha az irodai gépeden nyitnád meg. Mindezt természetesen mobiltelefonodról is meg tudod tenni. Biztonságosan.

De ott vannak az otthoni kamerák. Mert biztosan sok embernek van otthon olyan biztonsági kamerája, amit valamilyen beállítással a mobiltelefonjáról is meg tud nézni. Ehhez általában kell egy DNS szolgáltatás, vagy éppenséggel maga a kamera gyártója biztosít ilyet. (jobb esetben jó sok pénzt fizetsz egy fix IP címért) Biztonsági kamerák esetében arra gondolunk, hogy ezzel kapcsolatban minden biztonságos. De tényleg így van? Biztosan nem nézegeti valaki más is azt a kamerát? A virtuális magánhálózat esetében erre nagyon kicsi az esély. Biztosan van az a hacker, aki ezt is fel tudná törni, viszont egy ilyen tudással rendelkező hacker már nem a mi kis szobai kameránk, vagy vincseszterünk tartalma fogja érdekelni.

Itt megemlítenék egy nagyon speciális esetet. Készítettem magamnak egy okosotthont. Többek között kezeli a riasztó, tűzjelző, csőtörés jelző eszközöket, saját készítésű érintéskapcsolókat, vagy éppen figyeli a sütő és indukciós főzőlap állapotát is. És még sokminden más… (ez volt a reklám helye) De miért lehet ez fontos a VPN szempontjából? Mert ahogy írtam, bárhonnan el tudom érni ezeket az eszközöket. Egy általam írt mobilapplikáción keresztül látom ezek állapotát, tudom őket kapcsolgatni, mintha otthon lennék.

Egy hasznos lehetőség a VPN-el

Tőled loptak már el mobiltelefont? Estleg leejtetted és tönkrement? Elvesztetted minden adatodat? Többek között a nyaralás, vagy éppen a gyerkőc szülinapi fotóit?

Na ezek többet érnek, mint bármilyen mobiltelefon ára. Most azt képzeld el, hogy bárhol készítessz egy fotót és ez minden beavatkozás nélkül szinte azonnal mentésre kerül az otthoni adattárolódra. Beleejtheted a vízbe a telefonod, ellophatják, összetörheted véletlenül. Veszel egy másik telefont. Ez megfizethető. Az elvesztett fényképeid megfizethetetlenek. De a VPN adta lehetőséggel élve egyszerűen visszatehetsz minden adatot a telefonodra és továbbra is nézegetheted a fényképeidet. Most sokan azt gondolják, hogy ez hülyeség, mert sok ingyenes szolgáltatás van, pl. google drive, one drive…. stb. Na de mekkora is ez az ingyenes, harmadik fél által nyújtott tárhely mérete? Nem olyan rengeteg. És mennyi az ára, ha bővíteni szeretnéd? Hát igen. Ezzel szemben az otthoni tárhelyed több Terrabyte-os is lehet, nincs harmadik fél, nincs havi díj…. (jelenleg egy 2TB-os tárhely a google-n 3590 Ft/hó. Egy ugyanekkora vincseszter, amit egy mikroszámítógépen megosztva használhatsz, már 20000Ft körül vehetsz)

vpn magánhálózat

Biztonságos-e a VPN?

Az eszközök közötti VPN adatfolyam titkosított, így az kívülről nem látható. Ha a telefonodról ingyenes wifire csatlakozva banki átutalást küldessz, vagy éppen egy boltban fizetsz VPN használata mellett, az akkor is olyan, mintha az otthoni biztonságos wifidről kezdeményeznéd ezeket. Ugyanez igaz minden internetes tevékenységedre, legyen az facebook, e-mail küldés, vagy youtube-on egy film megnézése, bármi. Valójában, ha mobilinterneted van és VPN-t használsz, akkor az otthoni internetedet használod, illetve annak adatmennyiségét (is).

Egy komplett rendszer

(legalábbis az enyém az alábbiakból áll)

Mi az a VPN? Mire jó? VPN a gyakorlatban - High Tech hírek
Mikrotik router + Firewall
Mi az a VPN? Mire jó? VPN a gyakorlatban - High Tech hírek
Raspberry pi4 mikroszámítógép
Mi az a VPN? Mire jó? VPN a gyakorlatban - High Tech hírek
Külső adattároló

Az én rendszerem egy mikrotik routerrel kezdődik. Ezen a legfontosabb dolog, a tűzfal. Ez blokkol minden nemkívánatos adatforgalmat, kezeli a VPN-t. Természetesen még egy csomó mindent tud, amit ki is használok, ugyanis ez a router többek között házautomatizálásra lett kifejlesztve. Erre a routerre csatlakozik a Raspberry pi4-es mikroszámítógép. Ez mindent tud, amit egy igazi számítógép, csak sokkal olcsóbban lehet üzemeltetni. Nekem ezen is sok szoftver fut, többek között a Node-RED, ami az okosotthonom minden egyes eszközével kommunikál, feldolgozza azok adatait. De a VPN szempontjából az ezen lévő külső adattároló a fontos. Tulajdonképpen ezen a merevlemezen lévő adatokat éred el bárhonnan, ide menthetsz mindent amit biztonságban szeretnél tudni.

Itt mégegyszer megjegyzem, főleg a hozzáértő szakemberek számára, hogy ez itt egy egyszerű leírás, nélkülözve a szakszavakat, technikai megvalósítást és részleteket, mert ez a cikk nem erről szól.

Szóval bízom benne, hogy sikerült érthetően leírnom a cikk lényegét és esetleg felkeltettem az érdeklődésedet egy ilyen VPN magánhálózathoz.

Ha érdekel egy ilyen rendszer, vagy kérdésed lenne ezzel kapcsolatban, akkor keress fel az oldal tetején található telefonszámon!

Views: 1179

[wpedon id=1979]